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QUESTION PRESENTED

May a lawyer enter into an arrangement to mediate a divorce settlement between 
parties who are not represented by legal counsel and prepare the divorce decree and other 
necessary  documents  to  effectuate  an  agreed  divorce  if  the  mediation  results  in  an 
agreement?

STATEMENT OF FACTS

A lawyer is  hired by the parties in a divorce case to mediate a  settlement and 
prepare all of the documents necessary to effect an agreed divorce if an agreement results 
from  the  mediation.   Under  the  proposed  arrangement,  the  lawyer  will  conduct  the 
mediation  and,  if  an  agreement  is  reached,  prepare  the  decree  of  divorce  and  other 
documents,  which  may  include  conveyances  of  real  property,  various  releases,  child 
support provisions and visitation schedules.  The parties to the divorce are not represented 
at any time by their own separate legal counsel.  The lawyer/mediator advises both parties 
that the lawyer/mediator does not represent either party during the mediation or in the 
preparation of the documents to implement the agreed terms of the divorce.  The parties 
agree that the fee of the lawyer/mediator will be paid one-half by each.  

DISCUSSION

Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct, mediation does not 
constitute the practice of law but instead constitutes action as an “adjudicatory official.” 
The Terminology section of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct defines 
“Adjudicatory  Official”  to  mean  a  person  who  serves  on  a  “Tribunal”  and  defines 
“Tribunal” to include a mediator engaged in resolving or recommending resolution of a 
particular dispute or controversy.  

As an “adjudicatory official” under the Texas Disciplinary Rules of Professional 
Conduct, a lawyer acting as a mediator is subject to the requirements of Rule 1.11.  Since 
the proposed arrangement for mediation followed by document preparation is to be agreed 
on by the parties  before the  mediation begins,  the proposed arrangement would be in 
violation of Rule 1.11(b), which provides in pertinent part  that “[a] lawyer who is an 
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adjudicatory official shall not negotiate for employment with any person who is involved 
as  a  party  or  as  attorney  for  a  party  in  a  pending  matter  in  which  that  official  is 
participating personally and substantially.”  Thus under Rule 1.11(b) a lawyer/mediator 
may not enter into an agreement with the parties to a divorce to provide both mediation and 
legal services with respect to the divorce.  (Rule 1.11(a), which applies to representation in 
a matter as to which a lawyer has previously acted as an adjudicatory official, would not be 
applicable to the circumstances here considered since here the mediation and document 
preparation services are agreed to when the mediation begins.)

Although acting as a mediator with respect to a divorce does not constitute the 
practice  of  law, the preparation of  documents to  implement an agreement for  divorce 
reached  in  a  mediation  clearly  involves  the  provision  of  legal  services  by  the 
lawyer/mediator.  If a lawyer who is also a mediator chooses to act solely as a lawyer with 
respect to a particular divorce, the lawyer may represent only one of the two parties in 
preparing documents to implement an agreement for divorce.  A divorce, no matter how 
amicable or uncontested, is a litigation proceeding under Texas law.  In the circumstances 
here considered, the preparation of documents for both otherwise unrepresented parties in a 
divorce to effect an agreed settlement would constitute representation of both parties in the 
divorce litigation.  Because a divorce in Texas necessarily involves litigation, a lawyer in 
the case of a divorce could not provide legal services to both parties as an “intermediary” 
under Rule 1.07.  Rule 1.07(d) provides that, for purposes of Rule 1.07, “a lawyer acts as 
intermediary if  the  lawyer represents  two or  more  parties  with  potentially  conflicting 
interests.”  Since under Texas law a divorce is a litigation matter, the parties in a divorce do 
not have merely “potentially conflicting interests” and consequently a lawyer could never 
be an intermediary for the parties with respect to a divorce.  Instead, representation of 
parties in a divorce is governed by Rule 1.06(a), which provides without qualification that 
“[A] lawyer shall not represent opposing parties to the same litigation.”  Hence, even if a 
lawyer/mediator did not propose to provide mediation in the case of a particular divorce, 
the lawyer/mediator could not  in  any circumstances act  as a  lawyer representing both 
parties to prepare documents to effectuate an agreed divorce.

CONCLUSION

Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct,  a  lawyer may not 
agree to serve both as a mediator between parties in a divorce and as a lawyer to prepare 
the divorce decree and other necessary documents to effect an agreement resulting from the 
mediation.   Because a  divorce is  a  litigation proceeding,  a  lawyer is  not  permitted to 
represent both parties in preparing documents to effect the terms of an agreed divorce.
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