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QUESTION PRESENTED 
 

Do the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct permit a lawyer to participate in a federal 
government program that negotiates contracts with lawyers to provide legal services to federal 
agencies and then recommends or refers those lawyers to the federal agencies, where the program is 
not certified as a lawyer referral service under Texas law and the lawyer is required to pay to the 
program one percent of the legal fees earned through the program to be used for paying the costs of 
operating the program? 
 
STATEMENT OF FACTS 
 
 

A federal program (the "Federal Program") of the General Services Administration (the "GSA"), and 
agency of the Executive Branch of the United States Government, provides to other departments and 
agencies of the Executive Branch of the United States Government ("Federal Agencies") a schedule of 
pre-negotiated contracts for goods and services, including legal services. An office of the GSA, the 
Federal Supply Service (the "FSS") solicits the bids and awards the contracts. The FSS then 
recommends or refers the providers to Federal Agencies by placing these contracts on a "schedule" 
from which Federal Agencies may select the service provider, in this case a lawyer, at a substantially 
reduced cost. A federal agency is not required to select a lawyer from this schedule but is free to 
independently hire counsel not on the schedule. 
 

The Federal Program's costs are paid by charging each participating provider a fee of one percent of 
the fees earned by the provider through the program. Thus, a lawyer who bids under the Federal 
Program to participate on a schedule contract to provide legal services to Federal Agencies would be 
obligated to pay the FSS one percent of the legal fees thereby earned if the lawyer is selected by a 
Federal Agency to provide legal services under the schedule contract. 
 

The FSS has not sought to have the Federal Program certified as a lawyer referral service under 
Texas law. 
 
DISCUSSION 
 

The Committee believes that the Federal Program should properly be viewed as a program involving 
a single entity, the Executive Branch of the United States Government, under which one part of the 
entity (the FSS) assists other parts of the entity (the Federal Agencies) in obtaining legal services under 
the schedule contracts. This opinion applies only in the case of legal services provided to Federal 
Agencies and the Committee expresses no opinion as to a Texas lawyer's participation in the Federal 
Program to the extent that services are provided to agencies or entities that are not included within the 
definition of "Federal Agencies" set forth above. 
 

Rule 5.04(a) of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct generally prohibits a lawyer or 
law firm from sharing or promising to share legal fees with a non-lawyer. However, as Comment 3 to 
Rule 5.04 explains, "[r]eimbursement by a lawyer made to bona fide or pro bono legal services entity 
for its reasonable expenses in connection with the matter referred to or being handled by the lawyer" 



 

does not constitute a prohibited division of legal fees. Nor would the negotiation with a client of a 
discount on legal fees constitute a prohibited division of legal fees. This is true regardless of whether 
the discount is applied before legal fees are paid by the client or is applied after legal fees are paid by 
the client so that the discount is paid back to the client. This is also true regardless of whether the 
discount is in the form of a fixed amount, a reduced hourly rate, or a percentage of the entire fee. Since 
the one percent fee paid to the FSS under the Federal Program with respect to services to Federal 
Agencies should properly be viewed as an agreed reduction in fees negotiated with a client, the 
lawyer's payment of the one percent fee under the Federal Program with respect to services to Federal 
Agencies is not prohibited by Rule 5.04(a). Likewise, since the Federal Program is properly viewed as 
involving a negotiated reduction in fees, a Texas lawyer's participation in the Federal Program does not 
result in a violation of Rule 7.03(c) (which with limited exceptions prohibits a lawyer from making or 
offering payments to a prospective client or other person in order to solicit professional employment). 
 

*2 Rule 7.03(b) of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct generally prohibits a lawyer 
from paying a non-lawyer for referring clients or prospective clients to the lawyer. That Rule states in 
pertinent part that 

"A lawyer shall not pay, give, or offer to pay or give anything of value to a person not licensed to 
practice law for soliciting prospective clients for, or referring clients or prospective clients to, any 
lawyer of firm ...."  

The purpose of this rule is to prohibit a lawyer from circumventing the disciplinary rules on improper 
solicitation by hiring a non-lawyer to do the actual solicitation, a course of conduct that is considered 
against the best interest both the public and the legal profession. See Comment 3 to Rule 7.03. 
 

One exception to the general prohibition of Rule 7.03(b) on payments for referrals exists for payments 
of "the usual charges of a lawyer referral service that meets the requirements of" chapter 952 of subtitle 
B of title 5 of the Texas Occupations Code, which is known as the Texas Lawyer Referral Service 
Quality Assurance Act (the "Texas Lawyer Referral Act"). The Texas Lawyer Referral Act creates a 
licensing scheme for any service or program that refers potential clients to lawyers regardless of 
whether the program or service characterizes itself as a "referral service" and specifically prohibits the 
operation of a lawyer referral service in Texas unless the service holds a certificate issued under the 
Texas Lawyer Referral Act. See Texas Occupations Code Sections 952.002 and 952.101. To obtain a 
certificate under the Texas Lawyer Referral Act, a referral service must be operated by a governmental 
entity or a tax-exempt non-profit entity and the service must meet a number of requirements, including 
the establishment of "specific subject matter panels" and a limitation to $20 on the fee for a first 
consultation with a participating lawyer. See Texas Occupations Code sections 952.102, 952.154, and 
952.155. 
 

In the circumstances presented, the Federal Program does not hold a certificate under the Texas 
Lawyer Referral Act to operate a lawyer referral service. However, the Committee believes that, without 
regard to whether the Federal Program holds a certificate under the Texas Lawyer Referral Act, the 
Federal Program does not involve conduct that violates Rule 7.03(b). The FSS is a part of the United 
States Government which recommends and negotiates for legal services for other parts of the 
Executive Branch of the United States Government. The actions of the FSS under the Federal Program 
are thus properly viewed as actions by the United States Government to evaluate, negotiate with, and 
recommend lawyers on behalf of itself or divisions of itself or groups within itself. Accordingly, for 
purposes of applying Rule 7.03(b), the Federal Program involves negotiation by a client entity of the 
terms of employment of lawyers providing services to the entity and not an arrangement in which a 
lawyer agrees to pay a third party for referring other clients to the lawyer. Consequently the Federal 
Program does not involve a lawyer's payment to a non-lawyer for referring clients in violation of Rule 
7.03(b). 
 



 

CONCLUSION 
 

*3 The Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct do not prohibit a Texas lawyer from 
participating in a federal government program that is administered by an agency that is part of the 
Executive Branch of the United States Government, that refers departments and agencies of the 
Executive Branch of the United States Government to lawyers who participate in the program, and that 
requires each participating lawyer to pay to the administering federal agency a fee equal to one percent 
of legal fees received by the lawyer under the program. 
 
 
 


