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QUESTION PRESENTED 

Before filing a matter with an administrative agency having decision-making authority 
over the matter, may a lawyer communicate with the administrative agency concerning the 
matter? 

STATEMENT OF FACTS 

A lawyer plans to file a matter with a state administrative agency that has decision­
making authority over the matter. Before filing the matter, the lawyer proposes to communicate 
concerning the matter with persons in the agency for the purpose of ultimately obtaining a 
favorable decision from the agency. In such communications concerning the matter, the lawyer 
does not propose to provide copies of written communications or notice of oral communications 
to other potential parties in the matter. 

DISCUSSION 

Rule 3.05 ofthe Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct provides as follows: 

"Maintaining Impartiality of Tribunal 
A lawyer shall not: 

(a) seek to influence a tribunal concerning a pending matter by means 
prohibited by law or applicable rules of practice or procedure; 

(b) except as otherwise permitted by law and not prohibited by applicable 
rules of practice or procedure, communicate or cause another to communicate ex 
parte with a tribunal for the purpose of influencing that entity or person 
concerning a pending matter other than: 

(1) in the course of official proceedings in the cause; 
(2) in writing if he promptly delivers a copy of the writing to opposing 

counselor the adverse party ifhe is not represented by a lawyer; 
(3) orally upon adequate notice to opposing counselor to the adverse party 

if he is not represented by a lawyer. . 
(c) For purposes ofthis rule: 
(1) 'Matter' has the meanings ascribed by it in Rule 1.1O(i) ofthese Rules; 
(2) A matter is 'pending' before a particular tribunal either when that 

entity has been selected to determine the matter or when it is reasonably 
foreseeable that that entity will be so selected." 



Rule 3.05 provides that a lawyer shall not seek to influence a tribunal concerning a 
pending matter by means prohibited by law or applicable rules and that, except as pennitted by 
law and not prohibited by applicable rules, a lawyer may not communicate ex parte with a 
tribunal for the purpose of influencing the tribunal concerning a pending matter except in one of 
three limited ways specified in Rule 3.05(b) - in official proceedings, in writing with copies to 
all parties, or orally with adequate notice to all parties. 

Rule 3.05(c)(I) defines the tenn "matter" by reference to Rule 1.10(f). Rule 1.10(f) 
provides that the tenn "matter" does not include regulation-making or rule-making proceedings 
or assignments but that the tenn includes the following: 

"(1) Any adjudicatory proceeding, application, request for a ruling or other 
detennination, contract, claim, controversy, investigation, charge accusation, 
arrest or other similar, particular transaction involving a specific party or parties; 
and 

(2) any other action or transaction covered by the conflict of interest rules 
of the appropriate government agency." 

Rule 3.05(c)(2) specifies that a matter is pending before a tribunal when the tribunal has 
been selected to detennine the matter or it is reasonably foreseeable that the tribunal will be so 
selected. In the circumstances here considered, the matter is clearly "pending" for purposes of 
Rule 3.05 because the agency with which the communication occurs is expected to make a 
decision on the matter. As discussed in more detail below, the agency decision maker in these 
circumstances is a "tribunal" as that tenn is defined for purposes of the Texas Disciplinary Rules 
of Professional Conduct. Therefore, unless there is some applicable law that pennits the lawyer 
to do so, under Rule 3.05 the lawyer may not communicate ex parte with the agency decision 
maker (or cause another to do so) for the purpose of influencing the outcome of the matter except 
in the limited ways specified in Rule 3.05(b). For purposes of applying Rule 3.05(b), there is no 
generally applicable law in Texas that pennits the lawyer in these circumstances to communicate 
with the agency's decision maker, before a matter is filed, for the purpose of influencing the 
outcome of the matter. The Texas Supreme Court in Vandygriff v. First Savings and Loan 
Association of Borger, 617 S.W.2d 669 (Tex. 1981) held that the prohibition of what is now the 
Texas Administrative Procedure Act against ex parte communications in a pending matter does 
not apply to communications before a matter has been filed with an agency. However, that 
decision did not hold that such communications are affinnatively pennitted by applicable Texas 
law. Accordingly, since under Rule 3.05(c)(2) of the Texas Disciplinary Rules of Professional 
Conduct a matter is "pending" before an administrative agency when future adjudicatory 
proceedings in the agency are reasonably foreseeable, ex parte communications with the agency 
decision maker prior to filing for the purpose of influencing the matter (except using a means 
specifically pennitted by Rule 3.05(b)) would constitute a violation of Rule 3.05. This result 
applies even though the same communication would not be a violation of the Texas 
Administrative Procedure Act as interpreted by the Texas Supreme Court in the Vandygriff 
decision. 



The question remains as to who is included within the term "tribunal" for purposes of 
applying the requirements of Rule 3.05. The Terminology section of the Texas Disciplinary 
Rules of Professional Conduct provides that 

"'Tribunal' denotes any governmental body or official or any other person 
engaged in a process of resolving a particular dispute or controversy. 'Tribunal' 
includes such institutions as courts and administrative agencies when engaging in 
adjudicatory or licensing activities as defined by applicable law or rules of 
practice or procedure, as well as judges, magistrates, special masters, referees, 
arbitrators, mediators, hearing officers and comparable persons empowered to 
resolve or to recommend a resolution of a particular matter; but it does not include 
jurors, prospective jurors, legislative bodies or their committees, members or 
staffs, nor does it include other governmental bodies when acting in a legislative 
or rule-making capacity." 

In the application of this definition to administrative agencies, it is important to recognize that 
these agencies are legal hybrids that may have judicial, legislative, executive and ministerial 
functions. Rule 3.05 applies only to administrative agencies when they are, or will be, 
functioning as "tribunals," that is in a dispute-resolution, licensing or adjudicatory capacity and 
not when such agencies are functioning in a legislative, executive or ministerial capacity. 

Whether applied to a court or an administrative agency, the restrictions of Rule 3.05 on 
communications with a tribunal could be read either to apply to communications with all 
personnel associated with a court or administrative agency or to apply only to communications 
with the judge or agency decision maker or decision-making body. The Committee is of the 
opinion that the term "tribunal" as defined in the Terminology section of the Texas Disciplinary 
Rules and as used in Rule 3.05 refers only to the judge or agency decision maker or decision­
making body and not to all personnel associated with a court or administrative agency. In the 
case of an administrative agency, the decision maker could be an administrative law judge, a 
hearing officer, the executive in charge of the agency, or a board or other governing body of the 
agency. The decision maker, however, is not the agency itself or all of its members, 
representatives or employees. Lawyers routinely contact court and agency personnel other than 
decision makers to obtain answers to administrative questions, to obtain settings, to check on the 
status of pending matters and for a variety of other reasons where there could normally be no 
effect on the court's or agency's decision in the matter. In the case of communications with non­
decision-making personnel of an agency, Rule 3.05 would apply only if such a communication 
was intended by the lawyer as an indirect communication, through non-decision-making 
personnel, with the decision maker for the purpose of influencing the outcome of the agency's 
decision in the matter. 

This interpretation of Rule 3.05 as applicable only to communications with decision 
makers is consistent with the requirements of section 2001.061 of the Texas Government Code, 
the provision of the Texas Administrative Procedure Act specifically addressing ex parte 
communications. Section 2001.061 (a) ofthe Texas Government Code provides in part: 



" ... a member or employee of a state agency assigned to render a decision or to 
make findings of fact and conclusions of law in a contested case may not directly 
or indirectly communicate in connection with an issue of fact or law with a state 
agency, person, party, or a representative of those entities, except on notice and 
opportunity for each party to participate." 

This provision generally prohibits certain ex parte communications in connection with an issue 
of fact or law in a contested case. The prohibition however, is only upon "a member or 
employee of a state agency assigned to render a decision or to make findings of fact and 
conclusions of law," in other words, the decision maker. See County of Galveston v. Texas 
Department of Health, 724 S.W.2d 115 (Tex. App. - Austin 1987, writ refd, n.r.e.); Coalition 
Advocating A Safe Environment v. Texas Water Commission, 798 S.W.2d 639 (Tex. App. -
Austin 1990), vacated as moot, 819 S.W.2d 799 (Tex. 1991). 

This interpretation of Rule 3.05 appropriately treats the situation in which an 
administrative agency that has authority to make the decision on a contested matter also is a 
party that takes an advocacy position in the matter through other agency personnel. The parties 
to the contested case, including the representatives of the agency taking an advocacy position, 
are not pennitted to have ex parte communications with the agency decision maker for the 
purpose of influencing the outcome of the matter unless as required by Rule 3.05(b) all parties 
participate or are given an opportunity to participate. However, representatives of another party 
in the matter may communicate directly with the advocacy representatives of the agency in the 
matter without including in the communication all other parties in the matter, as would be 
required if the communication were subject to Rule 3.05(b). 

Special laws or rules may apply to specific situations and govern communications in 
those specific situations. Comment 4 to Rule 3.05 notes the following: 

"There are certain types of adjudicatory proceedings, however, which 
have pennitted pending issues to be discussed ex parte with a tribunal. Certain 
classes of zoning questions, for example, are frequently handled in that way. As 
long as such contacts are not prohibited by law or applicable rules of practice and 
procedure, and so long as paragraph (a) of this Rule is adhered to, such ex parte 
contacts will not serve as a basis for discipline." 

See also Texas Attorney General Opinion No. DM-144 (July 24, 1992) (special provisions 
applicable to the Texas Water Commission impose additional limitations, beyond the limitations 
of general administrative law, on ex parte communications of hearings examiners with other 
employees of the agency). 

In the factual situation here considered, if there are no other applicable laws or rules of 
practice or procedure that prohibit or specifically pennit ex parte communications with respect to 
the matter coming before the agency, Rule 3.05 imposes strict limits on a lawyer's ex parte 
communications with the decision maker of the agency for the purpose of influencing the 
decision maker concerning the matter. These limitations apply only to communications directly 
or indirectly with the decision maker within the agency as established by applicable law (such as 



an administrative law judge, a hearing officer, the executive in charge of the agency, or a board 
or other governing body of the agency, including any individual member of that board or body). 
These limitations apply before the filing of the matter if it is reasonably foreseeable that the 
decision on the matter will be made by the agency. However, the limitations do not apply to 
communications with the members, employees or representatives of the agency who are not the 
decision maker or a member of the decision making body with respect to the matter provided that 
the communications with such persons are not intended to be indirect ex parte communications 
with the decision maker for the purpose of influencing the decision in the matter. 

CONCLUSION 

In the absence of applicable law that permits ex parte communications in a particular 
situation, Rule 3.05 of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct imposes strict limits 
on ex parte communications with an agency's decision maker prior to the filing of a matter with 
an agency that is expected to act concerning the matter in a dispute resolution, licensing or 
adjudicatory capacity, if a purpose of the ex parte communication is to influence the agency's 
decision in the matter. However, in these circumstances, Rule 3.05 does not limit ex parte 
communications, either before or after the filing of the matter, with members, representatives or 
employees of the agency who are not the applicable decision maker or a member of the 
applicable decision making body unless such communications are intended to be indirect ex 
parte communications with the decision maker for the purpose of influencing the outcome of the 
matter. 


