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Question Presented 

Whether the Texas affiliate of a national non-profit public interest law organization can require 
cooperating attorneys to share a portion or all of their fees collected in civil rights cases with the Texas 
affiliate? 

Statement of Facts 

The Texas affiliate of a national non-profit public-interest law organization contracts with cooperating 
attorneys to handle referred civil rights cases. If the case involves substantial constitutional or civil 
rights issues, is likely to have precedential value and there is a strong probability of a favorable result 
through litigation the Texas affiliate will then accept the case and agree to pay all or most of the costs of 
the litigation and to provide the complainant with an attorney who will volunteer his or her services pro 
bono publico. The cooperating attorney agrees to share some or all of any attorney's fees earned in the 
case with the Texas affiliate, which maintains a separate fund into which these attorney's fees are 
deposited. This dedicated fund is used exclusively for litigation purposes. 

Discussion 

The Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct (hereinafter "the Rules") do not undertake to 
define the standards of civil liability of a lawyer's professional conduct, nor are they designed to be legal 
standards for procedural decisions. 

This committee does not, therefore, issue any opinion regarding the respective legal obligations and 
responsibilities of the parties, nor whether or not their fee sharing agreement is legally enforceable. 

Rule 5.04 captures the ethical concerns raised by the fee-sharing arrangement under discussion. That 
rule prohibits an attorney or law firm from sharing or promising to share legal fees with a non-lawyer, 
subject to exceptions not applicable here. 

Comment one to Rule 5.04 discloses that the principal reasons for the prohibition on fee-sharing as 
expressed in the rule codify traditional limitations on fee sharing, namely, preventing impermissible 
solicitation of cases and avoiding encouraging the unauthorized practice of law by non-lawyers. The 
paramount consideration is the protection of the integrity of the professional independence of the 
lawyer. 

The Texas affiliate advances several arguments that Rule 5.04 is not violated by the fee-sharing 
arrangement; specifically:  

1. the retention of the fee is not profit within the meaning of the Rule;  
2. the express policy of the Texas affiliate assures the professional independence of the lawyer;  
3. the traditional limitations codified in Rule 5.04 are not offended by the protection and promotion 

of constitutional rights and civil rights by the Texas affiliate and  
4. the clients are not exposed to excessive fees since all attorney fees are paid by the losing party.  

It is the judgment of this committee that Rule 5.04 cannot be construed to permit the fee sharing 
agreement between the affiliate organization and the cooperating attorney.
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There is not an exception stated in Rule 5.04 descriptive of the relationship between the affiliate 
organization and the cooperating attorney. 

Conclusion 

A cooperating attorney ethically cannot agree to share legal fees with a non- profit public interest 
organization where the non-profit public interest organization has referred a case to the cooperating 
attorney and that attorney has been awarded attorney's fees by judgment or settlement. 
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